Wat is dit?

1/13

Soms zitten we met de handen in het haar ons af te vragen wie of wat er nu precies op een bepaalde foto staat. Of we krijgen een vraag van iemand waar we ook niet onmiddellijk het antwoord op weten. Hieronder vindt u enkele zaken waar we graag meer informatie over zouden hebben.

 

Kan u ons helpen? Op deze pagina kan u ons het allemaal vertellen. Alvast bedankt!

Fotokaart

Op deze fotokaart staat een monument opgericht voor de gesneuvelden van WO I. Ingevolge de namen op de herdenkingsplaat werd aanvankelijk gedacht aan een monument in de provincie Limburg. Navraag bij het gemeentebestuur van Essen, de gemeente van waaruit de kaart werd verzonden, leverde niets op.

Recent kwamen we te weten dat dit monument zou staan of gestaan hebben bij de “Gewestelijke Directie van Douane en Accijnzen te Hasselt”. Bij navraag bij het “Nationaal Museum van Douane en Accijnzen te Antwerpen” is de naam Manders onbekend en ook de plaats van het monument is onbekend. Maar ze vermoeden dat het in de Gewestelijke Directie van Douane en Accijnzen te Hasselt staat.

 

Bronnen: hasel.be & forumeerstewereldoorlog.be

Met dank aan Bram Dermout

Kaft
 
 
 

Vraag: Kan u hier meer over vertellen?

Op dit merkwaardig kaft staat gedrukt:

“DE FANFAREN Afdeeling van VREDE ST-AMANDS aan Haren Eerevoorzitter Den Heer J. Vanderlinden”. We zien geen verband met de harmonies van Sint-Amands en tasten in het duister over de oorsprong en het doel van dit werk. Een jaartal weten we ook niet.

Penning
 

Vraag 1: Heeft u misschien meer informatie over dergelijke penningen?

Vraag 2: Kan u iets vertellen over een zondagsschool in Sint-Amands?

Op het rot in Sint-Amands is met de metaaldetector een penning gevonden waarop staat “Zondagschool St-Amands, Patronage Antwerpen”.

Mal
 
 
 

Vraag 1: wat werd met dit voorwerp gemaakt?

Vraag 2: door welke vakman werd dit gemaakt?

Vraag 3: hebben jullie er enig idee van wat dit zoal kan wegen?

Dit is een massief stuk gietstaal, dus geen gewoon kald en is voorzien van een vrij grote holle uitsparing. Grootte tussen 15 à 20 cm. Het werd door een eerder zeldzame en goed onderlegde vakman gebruikt om er een stukje huisraad mee te maken dat door de meeste mensen toen (wanneer?) veelvuldig werd gebruikt.

Plank
 

 

Vraag: waarvoor werd deze houten plank gebruikt?

 

Deze houten plank is van geen hoogwaardige houtsoort, dat vermoedelijk in het begin van de 19e eeuw reeds bestond. Het voorwerp is een waardevol stukje huisraad welke veelal bij de goede burgerij te vinden was. Het voorwerp heeft aan de bovenkant een ronde uitsparing en aan de onderkant is er duidelijk een handvat. In dat handvat is er een gat voorzien welke dienst deed om het voorwerp aan een nagel of haak op te hangen, zoals op de foto.

Gedicht
 

Momenteel zijn we op zoek naar de auteur van het gedicht hieronder. Het betreft een gedicht dat we hebben gekregen over de Schelde.

Vraag: wie heeft dit geschreven?

 

Wat de Schelde vertelt

 

Ik kom uit Frankrijk, lustig vloeiend,

tot bij U hier aan de grens.

En hoezee, 'k mag er wel binnen,

alles loopt er naar m'n wens.

Ik stroom voorbij het oude Doornik

met z'n grote, schone kerk

en z'n dikke malse weiden.

‘k Zie de boeren aan hun werk.

Dan reis ik langs Oudenaarde,

en ik bezoek er het stadhuis.

Ik loop steeds verder, altijd verder

want ik ben nog ver van huis.

Ik kom te Gent, want een verrassing

't Leiewater reist nu mee,

en wat verder vraagt de Rupel: "mag ik mee?"

'k Ben wel vermoeid.

Breed en statig loop ik verder,

naar een prachtige havenstad.

Grote schepen allerhande

wiegelen rustig in mijn nat.